Home arrow Nationale perstekst
Perstekst nationaal Print E-mail

Persbericht 19 maart 2007

 

Antwerps initiatief verbreedt tot campagne in heel Vlaanderen

 

VAN ZONDER HAAT STRAAT NAAR ZONDER HAAT STAAT

 

De bekende Zonder Haat Straat-raamaffiche is in Antwerpen een begrip geworden. Meer dan 100.000 exemplaren vonden na de racistische moorden in 2006 hun weg naar de Antwerpse vensters en kleurden het straatbeeld. Negen maanden later hangen ze er nog altijd. Ze vormen een blijvende aanklacht tegen racistisch en ander zogenaamd zinloos of willekeurig geweld. Op 21 maart, internationale dag tegen racisme, roepen de organisatoren iedereen in Vlaanderen op om de vernieuwde affiche op te hangen.

 

Racistisch en willekeurig geweld doet zich zeker niet alleen in Antwerpen voor. Racistische incidenten in heel Vlaanderen en België blijven de krantenkoppen halen.  Op de internationale dag tegen racisme (woensdag 21 maart) lanceren de landelijke partners van de Antwerpse initiatiefnemers daarom de licht aangepaste Zonder Haat Straataffiche in alle Vlaamse steden en gemeenten (zie bijlage).

 

In een eerste fase worden 70.000 exemplaren verspreid via vakbondsafdelingen, 11.11.11-comités, Chirogroepen, wereldwinkels, antiracistische actiegroepen, allochtone verenigingen, integratiecentra, buurthuizen en sociale bewegingen. Heel Vlaanderen doet mee.

Met onze laagdrempelige boodschap willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. In elke gemeente kan iedereen, in de aanloop naar de federale verkiezingen, zijn of haar verontwaardiging uiten over het groeiende racisme en geweld én een positieve boodschap geven: het kan ook anders, zonder haat.

We vragen iedereen deze affiche aan zijn of haar venster te hangen en ook de buren aan te spreken. Hoe meer affiches er in het straatbeeld komen, hoe haatvrijer de straat, de gemeente, de staat…

Zo werkt iedereen mee aan een stad, gemeente of straat:

- waar mensen respect hebben voor elkaar,
- waar verschillen mogen bestaan,
- waar iedereen gelijke kansen heeft,
- waar mensen samenleven in solidariteit,
zonder racisme of discriminatie
... zonder haat.

 

Deze affichecampagne is een gezamenlijk initiatief van: ABVV, ACV, ACW, Chirojeugd Vlaanderen vzw, Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging – 11.11.11 vzw, Minderhedenforum, Oxfam-Wereldwinkels, Platform van de Afrikaanse Gemeenschappen, Samenlevingsopbouw Vlaanderen vzw, Unie van Turkse Verenigingen, Vaka/Hand in Hand vzw, Vlaams Minderhedencentrum vzw.

 

Praktisch

Affiches zijn verkrijgbaar bij de deelnemende organisaties en vanaf 1 april ook gratis af te halen in de 11 winkels van De Banier (www.debanier.be) zolang de voorraad strekt.

Vanaf half april kunnen de affiches aan 0,05 euro verkregen worden in de meeste wereldwinkels. Informeer vooraf naar de beschikbaarheid. De adressen vindt u op www.oww.be/wereldwinkels.

Bestellen kan ook bij de antiracistische beweging Vaka/Hand in Hand,  het centrale verdeelpunt (0,05 euro met portkosten, zie www.zonderhaatstraat.be voor de praktische regeling). Indien nodig drukken we bij.

 

Verenigingen kunnen via de website de affichecampagne ondersteunen door de oproep te ondertekenen, mee affiches te verspreiden en de ‘banner’ op de eigen website over te nemen.

 

Op de website kan de affiche ook drukklaar worden gedownload.

 

Voor alle info: www.zonderhaatstraat.be.